Ruský klavírny virtuóz A.G. Rubinštejn zomrel pred 120 rokmi

20.11.2014 Celý región

Petrohrad/Bratislava 19. novembra (TASR) - Anton Grigorievič Rubinštejn, ruský dirigent a hudobný skladateľ, bol vo svojej dobe považovaný za jedného z najväčších klavírnych virtuózov. Je známy aj tým, že v roku 1862 založil v ruskom Petrohrade historicky prvé ruské konzervatórium a bol jeho riaditeľom. Od úmrtia tejto významnej osobnosti uplynie vo štvrtok 20. novembra 120 rokov.

Plodný skladateľ

Rubinštejnova geniálna klavírna technika a interpretácie uvádzali do vytrženia celú Európu a Ameriku a jeho meno je zapísané medzi najslávnejšími klaviristami sveta 19. storočia. Perfektne interpretoval diela rôznych období. Bol však aj plodným skladateľom. Skomponoval viacero opier - pozoruhodná je opera Démon napísaná na Lermontovove básne, napísal symfonické básne, koncertné predohry, mnoho skladieb pre klavír, koncerty pre violončelo, koncert pre husle, skladby komorné i klavírne, piesne či oratóriá. Celý život obdivoval Wagnera a Mendelssohna, ktorí značne ovplyvnili jeho hudobný štýl. V jeho hudbe sa objavuje aj vplyv Fréderica Chopina.

Prvý verejný koncert v deviatich rokoch

Budúci klavirista sa narodil 28. novembra 1829 vo Vychvatincy v cárskom Rusku. Hrať na klavíri ho učila jeho matka. Keď mal Rubinštejn deväť rokov, po prvý raz verejne koncertoval v ruskej Moskve, o dva roky neskôr vo francúzskom Paríži. Ako zázračné dieťa získal obdiv Chopina, Liszta i Mendelssohna. Potom podnikol dlhú sériu koncertov. Účinkoval napríklad vo Veľkej Británii, Holandsku Nemecku, vo Švédsku a v Čechách.

Založil ruskú hudobnú spoločnosť

V roku 1844 začal v nemeckom Berlíne študovať kompozíciu a po ukončení štúdií pôsobil v rakúskej Viedni ako učiteľ hudby. V roku 1848 sa vrátil do Ruska a usadil sa v Petrohrade, kde hlavne skladal. Pod patronátom veľkokňažnej Eleny Pavlovny založil v roku 1859 ruskú hudobnú spoločnosť a neskôr dirigoval koncerty jej orchestra. V roku 1862 založil v Petrohrade cárske konzervatórium a na krátko sa stal jeho riaditeľom.

Riaditeľskú funkciu opäť prebral v roku 1887 po pôsobení na dirigentskom poste v rakúskom hudobnom telese Viedenskí filharmonici a po návrate z turné po Spojených štátov amerických. Na konzervatóriu urobil zmeny v profesorskom zbore a zreformoval aj pedagogický proces. Mimoriadne nadaným žiakom sa venoval osobne. Školu viedol do roku 1891. V rokoch 1885–1886 usporadúval historické klavírne koncerty v hlavných mestách Európy. V roku 1889 ho povýšili do šľachtického stavu.

Učil Čajkovského

Medzi najznámejšie osobnosti, ktoré počas svojej pedagogickej kariéry učil, patria Piotr Iľjič Čajkovskij i poľský klavirista, skladateľ a dirigent Józef Hofmann. Anton Grigorievič Rubinštejn zomrel 20. novembra 1894 v Petrohrade krátko pred svojimi 65. narodeninami.
 

Vyberte región